Foto: Karolina Nilsson

Nazistiska banderoller på Kärrtorps gymnasium

Uppdaterad
Publicerad

Under natten har nazistiska banderoller satts upp på flera håll i Stockholm, och i resten av landet. Bland annat utsattes Kärrtorps gymnasium och Sveriges Radio.

Karolina Nilsson, som är aktiv inom Ung vänster Hammarby-Skarpnäck, upptäckte de nazistiska avspärrningsbanden på Kärrtorps gymnasium.

– Jag blev arg. Det har varit lugnt ganska länge. Obehagligt att det hände igen, och att det är just på minnesdagen av Förintelsen. Det gör det ännu mer symboliskt, säger Karolina Nilsson till ABC.

– De valde Kärrtorps Gymnasium av olika anledningar, dels för att sätta skräck i unga som engagerar sig. Vi har ju linje 17 i området och så. Det handlar väl om att sätta skräck, säger Karolina Nilsson.

”Jag saknar ord”

Ingen ansvarig på skolan har sett banden, men elever har berättat om händelsen.

– Det är så tråkigt, förskräckligt. Jättejättetråkigt. Jag saknar ord helt enkelt, säger rektor Darko Krsek till ABC.

Skolan har nu rapporterat händelsen till Stockholms stad, och gjort en polisanmälan.

– Det är inte första gången våra väggar används för att sprida propaganda och självklart mår inte någon på skolan bra av det här, säger rektor Darko Kresk till ABC.

Kärleksbombning i kväll

Ikväll planerar Ung vänster Hammarby-Skarpnäck en motaktion vid skolan.

– Vi planerar en kärleksbombning på skolan i kväll. Man får komma dit och sätta upp utklippta hjärtan, lappar med fina budskap eller blommor för att visa sitt stöd, säger Karolina Nilsson.

SVT och Sveriges Radio utsattes

Även på andra håll i landet har entréer ”spärrats av” med nazistiska banden. SVT Gävledala att P4 Dalarna rapporterar att de har uppmanats att inte rapportera om förintelsens minnesdag.

Även Tv-huset på Gärdet ”spärrades av” i natt.

Medarbetarna vid Radiohuset i Stockholm möttes under morgonen av plastband vid entrén i morse, enligt Finn Isaksson på säkerhetsavdelningen på Sveriges Radio, som dock vill rubricera händelsen som ”en fastighetsfråga”.

– Det är riktigt att det hängde plastband vid entrén och vi kallar det för nedskräpning. Vi ser det som en fastighetsfråga.

Banderoller på Forum för levande historia

Andra platser som har utsatts i Stockholm är bland annat Forum för levande historia i Gamla stan, Gullmarsplan, Kungsholms torg och Arenavägen vid Globen.

– Vi har inga misstänkta. Vi ser jätteallvarligt på det här, men problemet är att gripa någon. Vi misstänker att de är flera där, och att några håller vakt, säger Stockholmspolisens presstalesman Lars Byström.

Polisen vill gärna att personer som har sett någonting under natten hör av sig till dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.