Övervakningsbilder från SVT-huset tagna i morse. Foto: SVT

Nazister spärrade av nyhetsredaktioner

Uppdaterad
Publicerad

Under natten fick SVT-huset i Stockholm och ett antal av landets nyhetsredaktioner påhälsning av nazistiska organisationer. Även gymnasieskolan Kärrtorps gymnasium i Stockholm täcktes under natten med plastband från en nazistisk grupp.

Ett flertal entréer till landets nyhets- och tidningsredaktioner spärrades under natten av med hjälp av plastband med avsändare från nazistiska organisationer. Redaktionerna uppmanades också att inte rapportera om Förintelsens minnesdag, som infaller i dag.

Plastband sattes bland annat upp utanför entréerna till SVT-huset och Radiohuset i Stockholm.

Medier

Enligt Finn Isaksson på säkerhetsavdelningen på SR rubricerar man händelsen som ”en fastighetsfråga”.

– Det är riktigt att det hängde plastband vid entrén och vi kallar det för nedskräpning. Vi ser det som en fastighetsfråga.

”Rapportera inte om förintelsen”

Organisationen Svenska motståndsrörelsen spärrade under natten av entrén till Radiohuset i Falun och via en lapp uppmanades P4 Dalarna att inte rapportera om minnesdagen. Enligt representanter för radiokanalen fortgår arbetet dock som vanligt och de publicistiska avväganden har inte påverkats av händelsen.

– Det är en uppmaning om vad vi ska publicera eller inte. Det känns nytt, annars brukar det mest handla om att vi är dumma, säger Johannes Rosendahl, biträdande nyhetschef på P4 Dalarna, enligt TT.

Spärrade av ingången

Organisationen Nordfront slog under natten till mot två redaktionshus i Sundsvall – dels Sveriges Radio P4:as, dels Mittmediatidningarnas, och spärrade av ingångarna till husen med plastband.

Även journalisterna på Sveriges Radio Västernorrland, Sundsvalls tidning och Dagbladet möttes på tisdagen av gröna plastband som Nordiska motståndsrörelsen satt upp. På plastbanden ska inte något ha varit skrivet, däremot lämnades en lapp på platsen.

– Det stod emellertid ingenting som kan rubriceras som hets mot folkgrupp på lappen, säger Lars-Åke Lemon, jourhavande förundersökningsledare till SVT.

Händelsen utreds nu av polisen i Västernorrland.

Aktion mot Kärrtorps gymnasium

Även Kärrtorps gymnasium i Stockholmsförorten Kärrtorp ska under natten ha täckts av plastband från organisationen Svenska motståndsrörelsen, men banden togs bort innan personal och elever kom till skolan, enligt skolans rektor Darko Krsek.

– Vi har inte själva sett något, men vi har fått informationen från före detta elever. Nätverket Linje 17 ska ha tagit bort dem innan verksamheten startade.

Och Darko Krsek är upprörd över nattens händelse.

– Det känns för jävligt att detta förekommer. Det är ett stort samhällsproblem.

Skolan har nu rapporterat händelsen till Stockholms stad och även gjort en polisanmälan, enligt Darko Kresk.

– Det är inte första gången våra väggar används för att sprida propaganda och självklart mår inte någon på skolan bra av det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet