Pappan anmäler BB Sophia

Uppdaterad
Publicerad

Maken till kvinnan som dog efter sin förlossning på BB Sophia anmäler kliniken till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, eftersom han inte delar deras beskrivning av förlossningen.

Kvinnans man, pappan till barnet, beskriver slutskedet av förlossningen som betydligt mer dramatisk än vad BB Sophia själva gjort. Vid två tillfällen ska kvinnan ha ropat på hjälp för att hon inte får luft.

Pappan menar också att det var han som upptäckte att kvinnan var medvetslös och att det tog tid innan personalen reagerade.

Födande kvinna dog

– När de sent omsider upptäcker att hon inte är vid medvetande har det gått tre, fyra minuter. Och då blir det en tumultartad situation. Det är så pappan uppfattar situationen. Han uppfattade inte att de har den kontroll över situationen som de ger bild av i media, säger pappans advokat Michael Lindblom.

Mindre än en vecka efter att kvinnan avlidit presenterade BB Sophia en internutredning gjord av två barnmorskor på kliniken, och enligt den har inga fel begåtts. Att BB Sophia så snabbt gick ut och fastslog vad som hänt tycker både pappan, och hans advokat, är anmärkningsvärt.

– Han tycker rent principiellt att det är fel att gå ut och vara självsäker när faktiskt ingen i den här situationen vet vad som är dödsorsaken, säger Michael Lindblom.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Födande kvinna dog

Mer i ämnet