Planerad stenkross väcker ilska

Uppdaterad
Publicerad

Ett av de stora byggbolagen vill anlägga en ny stenkross strax söder om Älta i Nacka kommun. Men grannarna i området rasar och ställer sitt hopp till att Stockholms stad som äger marken ska dra tillbaka beslutet eller sälja marken till grannkommunerna.

Tidigare i år avverkades ett skogsområde på åtta hektar söder om Tyresövägen för att ge plats åt ett byggföretags verksamhet samt en snödeponi åt Nacka kommuns. Men snart stod det klart att verksamheten skulle innebära störande buller för grannskapet och möjlig fara för miljön.

Miljönämnden i Nacka kommer att besluta efter sommaren om byggbolaget får lov att anlägga den mobila stenkrossen mellan Älta och Lindalen.

Öppet brev till Stockholm

Marken ägs av Stockholm stad och kommunstyrelseordförande i Nacka skickade tidigare i juni ett öppet brev till Stockholms stads fastighetsborgarråd. Där vädjade han om att Stockholm skulle skriva om avtalet så att stenkrossverksamheten inte kan anläggas på marken.

– En miljöprövning ska pågå i Nacka men nu vädjar jag om att Stockholm ska ta tillbaka förslaget. Då slipper vi denna långa process och möjliga överklaganden, säger Mats Gerdau (M).

Svar från Stockholm

Madeleine Sjöstedt (FP) som är fastighetsborgarråd i Stockholms stad svarade på brevet och föreslog en dialog om marken mellan kommunernas nämnder. Hon tycker samtidigt att Nacka kommun borde kunna ta hand om frågan själva.

– Vi har arrenderat ut marken till byggbolaget och alla tillstånd om vad de ska göra på marken ansöker de om till Nacka. Det är ganska enkelt, tycker Nacka att det är en miljöfarlig verksamhet kan de säga nej, säger hon.

Förslag på lösning

Ytterligare ett alternativ för att lösa problemet skulle vara Nacka eller Tyresö köper marken, någon som Stockholms stad nu erbjuder. Folkpartiet i Tyresö uttryckte tidigare i veckan en vilja om att köpa marken men för detta krävs att fler partier ställer sig bakom ett sådant köp.

Kommunstyrelsens ordförande i Tyresö, Fredrik Saweståhl (M) tycker även han att ett köp av marken vore en bra lösning. Däremot är han orolig för att det kommer kosta Tyresö kommun dyrt.

– Om vi köper marken måste vi sedan bryta avtalet med byggbolaget vilket kommer kosta mycket pengar. Vi vill inte hamna i ett läge där vi betalar dubbelt för marken. Stockholm ska inte få blåsa oss i den här uppgörelsen, säger han.

– Men om vi får ett lågt pris kan vi tänka oss att anlägga ett område för företag som inte påverkar området och miljön negativt, fortsätter Fredrik Saweståhl.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.