Polisen tackar frivilliga nattvandrare

Uppdaterad
Publicerad

Trots en delvis lugnare natt än polisen befarat så satt på förmiddagen ändå fleraungdomar anhållna i Söderort.

Karin Solberg, informationsansvarig vid Söderortspolisen, konstaterar att den gångna natten inte alls var lugn, men ändå lugnare på vissa håll där polisen befarat oro.

– Det är tack vare de många föräldragrupper och andra frivilliga som varit ute och nattvandrat. De gör verkligen en jätteinsats, och har starkt bidragit till att dämpa oroligheterna. Man får hoppas att det finns en uthållighet också, säger Karin Solberg.

Stockholmsupplopp

Sju anhållna för mordbrand

I Söderort satt på förmiddagen sju ungdomar anhållna, misstänkta för våldsamt upplopp och försök till mordbrand. Det var ett poliskontor som eldhärjades och flera butiker som fick rutorna i krossade i Älvsjö. En åttonde, yngre än de andra, släpptes efter förhör.

– Det här är ungdomar som vi i distriktet känner till sedan tidigare, säger Karin Solberg, informationsansvarig vid Söderortspolisen.

Branden i poliskontoret i Älvsjö släcktes ganska tidigt, men byggnaden hålls avspärrad i väntan på teknisk undersökning.

Fyra anhållna för bilbrand

Fyra personer i 25-årsåldern sitter anhållna, misstänkta för att ha försökt tända på en bil i Norsborg den gångna natten. De greps sedan en privatperson larmat.

– Polispatrullen som kom dit fick föremål kastade på sig och poliserna backade undan. En stund senare kunde de stoppa en bil som personerna satt i, säger Hesam Akbari, informationsansvarig vid Södertörnspolisen.

De fyra är misstänkta för försök till grov skadegörelse, grov skadegörelse och våldsamt upplopp. En av dem är också misstänkt för våldsamt motstånd.

Hesam Akbari betonar att polisen gärna tar emot inte bara tips, utan även filmer och bilder.

– Många har kamera i mobilen, och genom att använda den kan vi få värdefull bevisning. Har vi bra underlag kan det bidra till att personer inte är ute och begår brott, säger han.

I likhet med sin kollega i Söderort berömmer han alla frivilliga som varit ute och nattvandrat.

– Det är viktigt att ge kredd till dem som faktiskt är ute på nätterna, trots att de ska upp klockan sex på morgonen för att jobba, säger Akbari.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholmsupplopp

Mer i ämnet