Polisjakten slutade i död – inte första gången

Uppdaterad
Publicerad

För fem månader sedan inträffade en liknande händelse där en ung man omkom efter att ha jagats av Uppsalapolisen för bensinstöld.

De två 20-åringarna som omkom efter att Hjulstabron öppnats för att stoppa de misstänka bensintjuvarna är inte de första. I oktober förra året omkom en ung man, även han 20 år, efter att ha jagats av Uppsalapolisen när han misstänktes ha stulit bensin. Den misstänkte mannen körde av vägen i Rasbo utanför Uppsala och avled senare på Akademiska sjukhuset.

Men enligt polisen har dödsfallen ingenting att göra med sättet de arbetar på.

Dödskraschen vid Hjulstabron

”Vi kan inte bara stå och vinka”

– Det är väl rimligt att polisen inte bara står och vinkar när vi får ett larm om bensinstöld. Självklart ska vi åka efter, men det är sedan en bedömningsfråga från fall till fall, säger Christer Nordström på Uppsalapolisen.

Han påpekar att det är tragiska händelser som inträffat men att det inte nödvändigtvis måste vara polisens jakt som orsakade dödsfallen och att förutsättningarna är olika från varje enskilt fall.

– I det förra fallet följde vi inte efter länge, föraren stängde av lyserna försvann ur polisens sikt och att han kraschade hade vad jag minns ingenting med polisens arbete att göra. I det senaste fallet låter vi åklagaren utreda vad som var rimligt och inte, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödskraschen vid Hjulstabron

Mer i ämnet