Politisk strid kring planer på nytt Ikea-varuhus vid globen

Uppdaterad
Publicerad

Boende i området och oppositionen är oroliga över det planerade varuhuset i södra Stockholm.

– Det borde ligga längre ut, inte här inne, säger Jan Juhlin som bor i området.

– Det blir för mycket trafik och ståhej, säger Anette Juhlin.

För ungefär ett år sedan skrevs avtal med Stockholms stad om att etablera ett IKEA söder om Globen och Stockholmsarenan. Planerna var till en början eventuellt på ett showroom, alltså någon form av mindre varuhus, men så ser det inte ut i dag.

Ikea bekräftar för ABC att det handlar om ett vanligt varuhus de är intresserade utav att etablera och nu är oppositionen oroliga över trafiksituationen.

– Hade vi vetat det vi vet nu för ett år sedan hade vi nog utryckt betydligt mer oro, säger Maria Östberg Svanelind (S), vice ordförande i exploateringsnämnden.

Hon menar att marken är för värdefull med tanke på bostadssituationen i Stockholm för att ägna åt ett stort varuhus.

– Tänk er en lördag när det händer något i globen och på arenan så ska dessutom 4.000 bilar i timmen parkera för att köpa möbler. För man tar inte direkt med möbler på tunnelbanan, säger Maria Östberg Svanelind.

– Det är redan mycket trafik. Det är inte så roligt att bo i en trafikrondell till, säger Sofia Hallström som bor i området.

Moderaterna vill i dag inte kommentera oron utan hänvisar till Stockholms stadshus AB som menar att trafiken kommer bli en utmaning. Men att möjligheten att locka företag till området är för viktig för att säga nej till.

– Serviceutbudet kommer bli större för de boende och vi pratar om upp till 1.500 nya jobb. Det är en stor möjlighet för att utveckla området, säger Per Blomstrand vice vd på Stockholms stadshus AB

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.