S-demonstration till stöd för Omar Mustafa

Uppdaterad
Publicerad

Troende socialdemokrater höll i dag en demonstration till stöd för Omar Mustafa, som i helgen tvingades lämna Socialdemokraternas partistyrelse.

Det var många som hade samlats utanför Socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen 68 för att visa sitt stöd för Omar Mustafa.

– Vi vill att partiledningen och Stockholms arbetarekommun ska uttala att de har förtroende för Omar Mustafa. Han har upplevt att de inte har det – vilket har resulterat i att han har avgått, så vi vill att partiet uttalar sitt förtroende eller redogör för vad det finns för skäl till att han inte kan sitta i partistyrelsen, förklarar Anna Ardin, en av initiativtagarna.

Kritiken mot Omar Mustafa

Bakom demonstrationen står föreningen Hjärta, troende socialdemokrater i Stockholm, där Omar Mustafa själv är ordförande.

– Det är även en demonstration för socialdemokratin men mot islamofobi. Med den här manifestationen vill vi också visa för muslimer som bor i Sverige att de har en plats i politiken och i vårt parti.

”Utsatt för drev”

Mustafa tvingades i förra veckan lämna den Socialdemokratiska partistyrelsen på grund av anklagelser om antisemitism. På föreningen Hjärtas Facebook-upprop kan man läsa:

”Det används dubbla måttstockar för muslimer och icke-muslimer. Omar har tvingats ta avstånd från åsikter om att vara bland annat antisemit trots att han aldrig själv yttrat någonting sådant.”

– Efter att vi startade gruppen har väldigt många hört av sig och stöttat oss men det har också förekommit flera grova påhopp från rasister och Sverigedemokrater, berättar Anna Ardin, utanför partihögkvarteret.

De protesterande socialdemokraterna kräver även att ”medier, politiker och debattörer som skrivit eller spridit lögner ber om ursäkt.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot Omar Mustafa

Mer i ämnet