S och MP eniga om förbifarten

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har nått en överenskommelse om Förbifart Stockholm. Uppgörelsen innebär att det omtvistade motorvägsbygget blir av – men att byggstarten skjuts upp till den 1 maj 2015.

Socialdemokraterna har tidigare velat se en byggstart så snart som möjligt medan Miljöpartiet argumenterat för att projektet ska skjutas upp.

Partierna uppges ha kommit överens genom att förhandlingarna förra veckan flyttades upp från lokal nivå till riksnivå.

Förbifart Stockholm

– Socialdemokraterna och Miljöpartiet är överens om att det ska vara öppet för Stockholms stad och Stockholms läns landsting att omförhandla de omfattande trängselskatter som idag finns i finansieringsplanen för förbifarten. Istället ska man kunna prioritera kollektivtrafik i Stockholmsregionen som vi vet att det finns stor efterfrågan på, säger Miljöpartiets språkrör Åsa Romson till Ekot.

Socialdemokraternas Stefan Löfven kommenterade frågan vid en pressträff på måndagskvällen.

– Det är en bra överenskommelse. Vi behöver ha både förbifarten och se till att biltrafiken går smidigt. Men vi ska också se till att kollektivtrafiken stärks, säger han.

Har stått långt ifrån varandra

Förbifarten har varit en av de frågor där S och MP stått längst ifrån varandra inför den kommande regeringsbildningen.

– Det är ingen hemlighet att vi har haft olika uppfattningar, men det har varit bra samtal, säger Anders Ygeman (S) som är ordförande för riksdagens trafikutskott.

Bygget beräknas kosta minst 31 miljarder kronor men det är ännu oklart hur det ska finansieras.

Sjöstedt besviken på MP

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt säger att han är kritisk till uppgörelsen om Förbifart Stockholm och besviken på att MP har gått med på den.

– Jag vill bara understryka att uppgörelsen är vi på inga sätt en del av. Vi har inte deltagit i att göra den uppgörelsen och vi vidhåller vår kritik om Förbifarten som ett projekt som är i grunden ohållbart, framför allt av miljö- och klimatskäl, säger han till TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förbifart Stockholm

Mer i ämnet