”Samhället överger förorten”

Uppdaterad
Publicerad

I går berättade vi om rånförsöket i Husby och om rädslan hos de som drabbades. Men det var bara ett i raden av brott och bakslag som drabbat ägarna, och de menar att det är en del av ett större mönster, och att samhället sakta men säkert överger förorten.

Torsdag den 5 september i Husby. Yxmannen som försöker råna Mansour Yaghma i resebyrån får inte med sig något byte, men övergreppet sätter djupa spår i själen.

– Det enda jag tänker på är: Kommer det här att hända igen? Kommer jag att våga?

”Samhället överger förorten”

Mansours bror Hatam Nema ansvarar för deras andra butik i Tensta centrum. De driver resebyrå med växlingskontor och möjlighet att betala räkningar. ABC gjorde ett reportage inför starten för ett år sedan. Banken lämnade Tensta, tog över lokalen, och investerade en halv miljon i säkerheten, men inget bolag ville låta dem teckna en försäkring.

Allt fler ger upp

Det är motigt. Hatam menar att allt fler företagare ger upp. Allt fler känner sig otrygga på gatorna, och politikerna lyser med sin frånvaro.

– De måste vara ute och prata med oss företagare och folk på fältet. Val efter val lovar de att de ska göra det, och det och det. Men det händer ingenting. Det är bara när det är valdags.

Mansour försöker sakta få tillbaka greppet om tillvaron efter överfallet. Även han talar om en känsla av att de har blivit övergivna i förorten.

– Det har de gjort sedan fem-sex år tillbaka. Sakta men säkert. Det har dragits ner på all service i områdena. På pappret finns det närpolis. Det finns kontor, men det finns inga poliser i området. vad är syftet med att ha ett poliskontor när det inte sitter några poliser där?

Behöver hjälp

Hatam säger att han bara dagen innan rånet såg två unga killar öppet hantera skjutvapen. Men han vill inte ge upp och låta kriminaliteten vinna. Han är övertygad om att hans förort är en bra plats att leva på, men att de måste ha hjälp att vända trenden.

– Här riskerar vi våra liv. Vad ska man göra? Ska man ta lagen i egna händer och beväpna sig för att försvara sig själv? Det går inte – vi kan inte ha ett sådant samhälle. Vi måste känna oss trygga i det här samhället. Så det är bara att säga till politikerna: Vakna!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

”Samhället överger förorten”

Mer i ämnet