Många tomma SD-stolar

Uppdaterad
Publicerad

I förra valet tog Sverigedemokraterna plats i 18 av Stockholms läns 26 kommuner, men sedan dess har det varit svårt att få arbetet att fungera. Över en fjärdedel av partiets ledamöter har hoppat av och i fyra kommuner står SD:s platser i fullmäktige tomma.

Sverigedemokraterna går starkt framåt i opinionsundersökningarna och under den här mandatperioden har antalet partimedlemmar tredubblats i Storstockholm. Trots det har SD svårt att fylla de platser som de vann under förra valet.

– Jag hade räknat med avhopp men de blev några fler än vad jag trodde 2010, säger Robert Stenkvist, Sverigedemokraternas länsordförande.

Tomma SD-stolar

I Stockholms län fick Sverigedemokraterna totalt 40 mandat i 18 kommuner. Sedan dess har tolv av 40 ledamöter i kommunfullmäktige hoppat av, visar en kartläggning av Dagens Nyheter. I fyra kommuner står SD:s stolar nu helt tomma.

De främsta orsakerna är att partiet är nytt och att många medlemmar saknar politisk erfarenhet, enligt Robert Stenkvist.

– Vi har växt kraftigt den senaste tiden och haft svårt att hitta så många och stabila kandidater som de andra partierna, förklarar Robert Stenkvist.

SVT:s politiska reporter Pontus Mattsson har länge följt Sverigedemokraterna. Han är inte förvånad över avhoppen.

– Det har länge varit ett problem för Sverigedemokraterna att hitta kandidater och få dem att sitta kvar. Det gäller över hela landet. I Stockholm har dessutom partiet varit ganska svagt och illa organiserat under många år. Det gör att det blir ännu svårare här.

”Svek mot väljarna”

SD:s politiker i Stockholms kranskommuner är också passiva, visar DN:s kartläggning. I sex kommuner har partiets representanter inte lagt fram en enda motion, interpellation eller något budgetförslag i kommunfullmäktige.

– Problemet för väljarna är att många människor som har röstat på Sverigedemokraterna i kommunerna inte får någon representation där. Det är ett svek mot de väljarna att inte föra deras talan, säger Pontus Mattsson.

Robert Stenkvist håller inte med om att partiet har svikit väljare.

– Nej, det tycker jag inte allmänt sett. I de flesta kommuner gör vi ett bra jobb i fullmäktige. Jag tycker inte att vi har svikit väljarna, generellt sett.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.