SD-toppen Christoffer Dulny avgår

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha skrivit rasistiska kommentarer på nätet avsäger sig nu SD-toppen Christoffer Dulny sina kandidaturer och förtroendeuppdrag i partiet. Ytterligare fem SD-politiker uppmanas att lämna.

I går avslöjade Expressen och Researchgruppen att Christoffer Dulny, Sverigedemokraternas förstanamn i kommunvalet i Stockholm och ordförande i Stockholm stad, under flera år skrivit anonyma och rasistiska kommentarer på olika sajter. En av dem lyder:

”Invandrare är absolut värst på att ljuga, manipulera, köra fulsälj, hetsa etc. De är helt skamlösa och passar därför extremt bra in i denna bransch. Många av dem saknade helt moraliska kompasser och det i en bransch där det redan är illa ställt.”

Val 2014

Dulny kommenterar

I ett pressmeddelande skriver Christoffer Dulny:

”Mot bakgrund av den uppkomna situationen och vad som ligger i partiets bästa och det framtida arbetet i Stockholms stadshus har jag landat i att lämna mina uppdrag i partiet. Partiet har ett viktigt arbete framöver i Stockholms stadshus som ny politisk kraft och jag vill inte på något sätt vara en belastning i detta mycket viktiga arbete. Jag vill samtidigt passa på och tacka väljare och partikamrater för allt stöd jag fått den senaste tiden.”

I går bad Dulny även om ursäkt för sitt agerande i Aktuellt.

Fler uppmanas lämna

Flera partiföreträdare har redan fått lämna sina uppdrag efter Expressens granskning. Bland dem Åke Möller, som skrivit att han vill skicka ut alla zigenare och Jan Selander, som bland annat skrivit att ”Moderaterna försvarar islamister i maktens korridorer”. Nu uppmanas ytterligare fem sverigedemokrater att lämna sina kandidaturer. Den senaste tiden har partiet milt sagt varit i hetluften.

SD:s partisekreterare Björn Söder välkomnar Expressens granskning. I ett pressmeddelande skriver han:

”Det är positivt att vi nu har bättre kännedom om dessa kandidaters förehavanden, så att personer vars åsikter inte passar i vårt parti kan avpolletteras. Vi beklagar dock att uppgifterna inte presenterats tidigare. Varför Expressen och deras partners i vänsterextrema Researchgruppen valt att inte presentera dessa uppgifter förrän veckan innan valet kan endast de svara på.”

”Vi vill samtidigt vara tydliga med att vi inte kommer att acceptera försök från media och politiska motståndare att sprida en bild av att åsikterna hos ett fåtal ideologiskt avvikande kandidater skulle vara talande för alla våra 13.000 medlemmar och ca 2.500 kandidater.”

Ny toppkandidat i Stockholm

Nytt förstanamn och ordförande för Sverigedemokraterna i Stockholm blir Maria Danielsson. Hon blev inte förvånad över att Christoffer Dulny avgick.

– Efter som Jimmy(Åkesson) igår sa att det skulle få konsekvenser förstod jag att detta skulle hända. Det var moget av honom att fatta beslutet att stiga ner självmant, säger hon.

Tror du att detta kommer att påverka erat valresultat i Stockholm?

– Nej, jag tror faktiskt inte det. Jag tror väljarna ser igenom den här händelsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet