Internationell pedofilring sprängd – svensk huvudman

Uppdaterad
Publicerad

Nationella insatsstyrkan slog sent i går kväll till mot en adress i centrala Södertälje. SVT kan nu avslöja att en man i 50-årsåldern gripits misstänkt för att vara spindeln i nätet i en världsomspännande härva med grova sexuella övergrepp mot barn.

Ett 40-tal barn, de flesta flickor i tioårsåldern, har tvingats till övergrepp som ska ha skett i Tjeckien och i flera före detta Sovjetrepubliker. Södertäljebon har fungerat som spindeln i nätet.

– Han har tagit emot beställningar från män i Västeuropa och USA på vad de vill se. Sen skickar han en beställning till fotografer som utför övergreppen mot barnen, säger polisöverintendent Per Wadhed på Rikskriminalpolisen till SVT Nyheter.

”Ett av de grövre fallen”

– Det är fruktansvärda filmer och bilder. Det här är ett av de grövre fallen vi sett där man kan göra beställningar på vad man vill att någon ska utföra mot de här barnen. Det är väldigt utstuderat och grovt, säger Per Wadhed.

Polisens nationella insatsstyrka slog till mot mannens bostad i Södertälje sent i går kväll när han satt uppkopplad på nätet.

– Eftersom vi har ett starkt brottsofferperspektiv här så har vi slagit till tidigare än vad man kanske skulle göra i andra typer av brottsutredningar. I klartext: Vi kunde inte sitta och titta på längre utan slog till i ett tidigt skede, säger Per Wadhed.

”Tips från amerikansk polis”

Det var i somras som Rikskriminalpolisen fick kännedom om Södertäljebons verksamhet efter tips från amerikansk polis. Sedan dess har polisen kartlagt mannens vanor och ringat in vilka som fotograferat och utfört övergreppen på flickorna samt gjort filmerna tillgängliga – och även ringat in de som betalat för att ta del av materialet.

Utredningen kan kopplas till flera länder världen över. Under tisdagen har räder och gripanden skett mot pedofiler i bland annat Spanien, Tjeckien, USA och Kanada. Jakten på fler pedofiler fortsätter och fler tillslag är troligtvis att vänta de närmaste dagarna.

”Tidigare dömd” 

Mannen är sedan tidigare dömd för pedofilbrott. Han är nu misstänkt för grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och grovt barnpornografibrott. Han kan även komma att bli åtalad för stämpling till våldtäkt mot barn.

Enligt polisen ska mannen tjänat stora pengar på sin verksamhet.

– Det är miljonbelopp i omlopp när det gäller den här utredningen så det finns ett stort marknadsvärde i de här filmerna, säger Björn Sellström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.