Svidande kritik mot socialtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalas socialtjänst brister på nio punkter, skriver Inspektionen för vård och omsorg, IVO, i sitt beslut.

Tillsynen, som granskat två avdelningar inom hemtjänsten visar på allvarliga brister i bemötandet av de hjälpsökande – som ofta har psykiska och drogrelaterade problem. Personer har till exempel tvingats att lämna urinprov trots att det inte funnits misstanke om pågående missbruk.

–Det är allvarlig kritik, som nämnden naturligtvis måste åtgärda. Vi har skrivit att vi vill ha en redogörelse för vilka åtgärder de tänker vidta senast den 29 augusti, säger Susanne Gerlecz, utredare på IVO till ABC.

I utredningen skriver Inspektionen för vård och omsorg bland annat att: ”bristerna är allvarliga då de bland annat handlar om de enskildas personliga integritet, självbestämmande och delaktighet.”

Tvingas vidta många åtgärder

Enheterna, som kallas expedition två och expedition fyra, åläggs nu att vidta en lång rad åtgärder. Bland annat kräver IVO att enheterna måste bli bättre på att dokumentera alla ärenden ordentligt, bli bättre i sitt bemötande, och att synpunkter och klagomål tas omhand ordentligt.

Det var förra våren som en anonym anmälan från en anställd på socialtjänsten kom in till dåvarande Socialstyrelsen, som nu bytt namn till IVO, inspektionen för vård och omsorg. I över ett år har nu två avdelningar inom hemtjänsten granskat. Nu är utredningen klar och kritiken mot socialtjänsten i Uppsala var hård.

Fotnot: Sedan i juni övergick tillsynsärenden inom vård och omsorg från Socialstyrelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Några av IVO:s krav

Nämnden ska säkerställa:

*att enskilda som sökt bistånd och fått avslag meddelas med information om hur hen kan överklaga.

*att socialtjänsten använder extraordinära utbetalningssätt, som exempelvis matrekvisitioner, ”ytterst restriktivt.”

*att krav om urinprov endast ställs ytterst restriktivt och personen samtycker till varje enskilt test.

*att socialtjänsten planerar omsorgen tillsammans med den enskilde och att den kontinuerligt följs upp.

*att enheterna måste bli bättre på att dokumentera alla ärenden fullt ut.

*att bedömningar som ser till den enskildes förmåga, behov och helhetssituation görs i samtliga ärenden.

*att synpunkter och klagomål som kommit till nämndens kännedom systematiskt sammanställs, analyseras och utvärderas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.