Stockholmare kartlägger stadens (o)ljud

Uppdaterad
Publicerad

De frågorna försöker en etnolog och en musiker få svar på i projektet Oljud Sthlm som nu ställs ut på Ekoteket i Kulturhuset.

Hjulgnissel i tunnelbanan, storstadstrafikens buller och väsnande byggarbetsplatser. Stockholm är fullt av ljud som de flesta upplever som obehagliga och störande. Men staden innehåller också ljud som folk uppskattar.

I Kulturhuset ger några besökare exempel på sina favoritljud i stadsmiljön.

Favoritoljud

– På våren när det börjar bli varmt och det börjas åka skateboard så hör man det där rasslet på trottoaren, säger Anna Skawonius.

– Gatumusikanternas fina musik, säger Sanna Sunnerfalk.

– De där flyglarmen som går en måndag i månaden, eller när det är. De kan vara jättesköna ibland att höra och jättejobbiga, säger Oscar Johansson.

Lyssna med nya öron

Enligt musikern Håkan Lidbo och etnologen Elin Franzén är det snarare hur man lyssnar än vad man lyssnar på som skiljer oljud från musik. Tillsammans driver de projektet Oljud Sthlm som uppmärksammar stadens ljudmiljöer och uppmuntrar till att lyssna på dem med nya öron.

– Till exempel kan den som inte vet någonting om motorcyklar tycka att Harley Davidson-gängen bullrar på somrarna och att det är ett väldigt jobbigt ljud. Men den som har en motorcykel själv eller har meckat med sådana motorer tycker att det låter som ljuv musik.

Interaktiv ljudkarta

På Ekoteket i Kulturhuset pågår nu utställningen Oljud Stockholm där besökaren kan utforska stadens ljud. Vid utställningens fyra stationer kan man lyssna på stockholmsljud, blanda dem med varandra och tonsätta dem med elektronisk musik. Håkan Lidbo och Elin Franzén har också tagit fram en interaktiv ljudkarta över Stockholm där vem som helst kan ladda upp sina ljudfynd.

– Vid Odenplan har vi en av mina favoriter. Där var en person som väntade på en buss på natten, helt ensam. Det var ödsligt där och jag tror att det var på vintern också. Så det var mörk och kallt. Han satt där och väntade i en busskur och hörde plötsligt hur ett väsande ljud började låta, ganska läskigt. Sedan kom han på efter en stund att det var en biljettautomat som hade slut på papper. Den stod där och hostade så han har laddat upp ljudet på kartan och kallat den för astma-automaten, säger Elin Franzén.

Håkan Lidbo tror att Stockholm har unika ljud som karaktäriserar staden, likt New York som ofta förknippas med polisbilarnas sirener.

Ljudturism

– Vi tycker till och med att det kan vara värt att besöka Stockholm som turist för stadens ljuds skull – inte bara för att vi har rent vatten och vackra vyer – utan för att vi har ett intressant ljud.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.