Stödpeng i Täby tas bort

Publicerad

Täby kommun ska ta bort de tilläggsbelopp som barn med särskilda behov får för att klara av sin skolgång. Nu är många föräldrar oroliga över att barnen inte ska få den hjälp de behöver.

Jiang Millingtons dotter är 10 år och har autism. Flickans neuropsykologiska funktionsnedsättning har lett till att hon behövt byta skola fyra gånger på fyra år.

– Den senaste skolan fungerade inte alls. Konsekvensen blev att min dotter har varit hemma i nästan ett år. Man känner sig misslyckad som förälder, säger Jiang Millington till ABC.

Från och med måndag ska Jiangs dotter börja på Helleborusskolan i Täby – en privat resursskola som tar emot drygt 120 barn med autism från flera norrortskommuner i länet. Här går det nio elever i varje klass, som leds av två pedagoger.

– Vi är så otroligt glada över att vi äntligen ska få komma till en skola som är anpassad efter hennes svårigheter, utbrister Jiang Millington.

Oro över slopade tilläggsbelopp

Men nu har ett nytt orosmoln dykt upp. För Täby kommun vill ta bort den exta peng – det tilläggsbelopp – som barn med särskilda behov kan få för att klara av sin skolgång. I stället ska själva skolpengen höjas något. Enligt huvudmannen för Helleborusskolan innebär det att anslagen för deras del minskar med 2 miljoner kronor varje år.

– Då får vi kanske öka klasstorlekarna, minska personaltätheten och eventuellt börja kategorisera eleverna vilka som behöver det här stödet och vilka kan vi tulla lite på, säger Lotta Kurbo som är huvudman för Helleborusskolan.

Eva Wittbom (FP), som är ordförande i barn- och grundskolenämnden i Täby, håller med om att det nya bidragssystemet kan förändra de ekonomiska villkoren för skolor som inte har så många elever.

– För små skolor kan det få sådana konsekvenser och då måste de kolla hur de ska organisera sig för att klara de elever som går där just då, säger Eva Wittbom (FP).

”Målet är att alla ska inkluderas”

Genom att ta bort de speciella tilläggsbeloppen och i stället höja skolpengen hoppas Täby kommun att fler elever ska kunna inkluderas i den vanliga skolan.

– Rektorerna får en större budget vilket gör att de ska kunna jobba på ett mycket mer inkluderande sätt, säger Eva Wittbom (FP).

Men det finns ju elever som har provat fyra olika skolor och det har ju inte fungerat?

– Jo, men vi måste utbilda rektorer och personal så att alla kan jobba inkluderande, svarar Eva Wittbom (FP).

Men Jiang Millington är skeptisk och hoppas att Täbys politiker drar tillbaka beslutet att slopa tilläggsbeloppen.

– Blir min dotter utslagen från skolan har hon inte en chans i livet och jag vill inte tänka på vad det skulle innebära, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.