Stort behov av nya skolor i Huddinge

Uppdaterad
Publicerad

1.500 nya platser skapas just nu i Huddinges skolor. Men en miljard kronor i renoveringar och tre nya skolor räcker ändå inte, menar den politiska oppositionen. Behovet är större än så.

Eleverna är för många och skolorna är slitna i den växande kommunen Huddinge. Därför byggs det just nu för fullt för att uttöka antalet skolplatser.

– Vi behöver 1.500 nya platser så snabbt det bara går i kommunen, säger kommunalråd Malin Danielsson, FP.

Men oppositionen menar att man behöver bygga ännu fler skolor.

– I närtid kommer vi att behöva fyra nya skolor i Huddinge kommun, säger Emil Högberg, (S) oppositionsborgarråd i Huddinge. Två av dem har vi kommit ganska långt med i planeringen, och två till i centrala Huddinge, måste vi få på plats så fort som möjligt. Här måste kommunen förbättra sin planering.

Dåligt förberedd

Men alliansen, som styr kommunen tillsammans med Drevvikenpartiet, försvarar sig mot kritiken att man byggt alltför långsamt, med att kommunen var dåligt förberedd när alliansen tillträdde.

– Hade vi haft en planering från början där det funnits tomter för skolutbyggnad och förskolebyggnad, hade det varit enklare, nu fick vi börja från noll, säger Malin Danielsson.

ABC: Men åtta år och ni har fortfarande inte byggt de skolor som behövs?

– För att planera en skola är det inte en rimlig tid. Därför har vi har vi sett till att de här processerna går snabbare nu.

För lite pengar

Socialdemokraterna i Huddinge är också kritiska till att det är för lite pengar. En miljard kronor räcker bara till lokalerna.

– Vi behöver satsa pengar till att minska skolklasserna och att varje lärare får mer tid till eleverna. Där finns det inga satsningar just nu och där krävs det en ny politik och ett nytt kommunstyre i Huddinge, säger Emil Högberg (S).

ABC: Kommer det att bli mindre barngrupper i Huddinge kommun?

– Det är självklart att när det kommer 1.500 nya skolplatser i kommunen så har vi förutsättningar att minska storleken på klasserna, säger Malin Danielsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.