Foto: SVT & TT

Tingsrätten friade bröder för systermisshandel

Publicerad

Bröderna åtalades för att misshandlat sina yngre systrar i ett hedersrelaterat ärende. Trots att systrarnas historia bedöms som trovärdig friades i dag männen i brist på bevis. Flickorna är nu försvunna sedan två år tillbaka.

De två bröder som åtalats för misshandel av sina två yngre systrar friades i dag av Attunda Tingsrätt. I domen konstateras att de båda systrarnas uppgifter är trovärdiga, samtidigt som de båda brödernas tillförlitlighet ifrågasätts.

Trots det frias de eftersom åklagarens bevisning inte räcker för en fällande dom. ”Bevisningen är inte tillräcklig för att det ska vara ställt utom rimligt tvivel”, som det står i domslutet.

Båda flickorna är försvunna och deltog inte i rättegången. Åklagarens bevisning stödde sig på videoförhör med flickorna och vittnen.

Försvunna i två år

De två flickorna, nu 13 och 17 år gamla, är fortfarande försvunna och ingen har sett dem på snart två år.

– Jag anser att misshandeln är hedersrelaterad. De två unga tjejerna uppför sig inte som familjen vill och därför har de blivit misshandlade, sa åklagaren Yngve Rydberg till SVT Nyheter när rättegången inleddes.

Utsatta för misshandel hela uppväxten

De båda systrarna gick i skola i norra Stockholm. Hösten 2012 misstänkte skolan att ett av barnen hade utsatts för misshandel. När Socialtjänsten hörde de två flickorna, då 11 och 15 år, berättade de att de utsatts för fysisk och psykisk misshandel under hela sin uppväxt.

Barnen hamnade i ett fosterhem efter att barnen hade omhändertagits enligt LVU, lagen om vård av unga. Man påpekade att det fanns brister i omsorgen och att familjen begränsade flickornas frihet. De fick till exempel inte gå på klassfester, delta på klassresor eller delta i fritidsaktiviteter.

Misstänks ha tvingats till Irak

Flickorna sa att deras två äldre bröder misshandlade och tryckte ned dem. De hotades också ofta med att de skulle skickas till fadern, som bor i Kurdistan, om de inte skötte sig.

Polisen har gjort en internationell efterlysning av flickorna och en person misstänktes för olaga frihetsberövande, men den utredningen lades ner i våras. Polisen misstänker att barnen har tvingats till Irak, för att de inte levde upp till den hederskultur som krävdes av familjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.