Urspårat godståg i Stockholm bärgat

Uppdaterad
Publicerad

Under natten har det urspårade godståg som ställt till problem för tiotusentals tågresenärer till och från Stockholm bärgats.

– Loket är bärgat och flyttat och det innebär att vi får en stabilare trafik, säger Roger Falk, presskommunikatör på Trafikverket.

Tåget spårade ur i en tunnel norr om stationen Stockholm Södra i måndags morse. Ingen människa kom till skada, men olyckan har orsakat stora störningar i trafiken.

Tågurspårning vid Södra station

Kontrollera avgångstider

Och även om loket nu är borta, så kommer reparationerna att pågå i dagar.

– Inga fler tåg kommer att gå som det ser ut nu, läget kommer se ut ungefär som i går men stabilare med mindre störningar. Eventuellt ändrar vi planerna under dagen och släpper på några fler tåg, säger Roger Falk.

Eftersom två av de fyra spåren i tunneln fortfarande är avstängda kommer både fjärrtåg och pendeltåg att påverkas, enligt Trafikverkets prognos i 12-14 dagar efter olyckan.

– Alla som reser fjärrtåg som passerar Stockholm bör kontrollera avgångstider med sin operatör.

Pendeltågen ska gå som normalt

Enligt Trafikverket kommer SL:s pendeltåg att gå som vanligt under dagen, med undantag för linjen Västerhaninge-Kungsängen, som vänder vid Älvsjö och Stockholms central. Extra pendeltåg i rusningstrafik ställs också in på samtliga linjer, vilket kan leda till trängsel.

Endast varannan avgång med fjärrtågen till och från Malmö och Göteborg går, men kör i stället med dubbelt så långa tåg.

Övriga fjärrtåg söderifrån vänder vid Södertälje eller Flemingsberg, där resenärer får byta till pendeltåg in till Stockholm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågurspårning vid Södra station

Mer i ämnet