Foto: TT

Fastställt straff för våldtäktsdömd ”fotograf”

Uppdaterad
Publicerad

Svea hovrätt dömer den så kallade modellfotografen i Stockholm till åtta års fängelse.

Mannen döms för tre våldtäkter, två fall av grovt koppleri och ett fall av koppleri. Hovrätten gör delvis en annan bedömning av tingsrätten och frikänner den 50-åriga mannen i delar av två åtalspunkter. Man bedömer ändå att påföljden ska bli densamma som i tingsrätten.

Åklagaren har tidigare krävt minst tio års fängelse.

Låtsades vara modefotograf – våldtog flera kvinnor

Frias för en våldtäkt

Den 50-årige mannen från Stockholm byggde upp en omfattande koppleriverksamhet och ”testade” själv kvinnorna under förnedrande former. För detta dömdes han i februari i tingsrätten till åtta års fängelse för fyra våldtäkter och tre fall av koppleri. Hovrätten har dock ogillat dels ett åtal för våldtäkt där en film åberopats i hovrätten, dels en del av åtalet för grovt koppleri gällande en av kvinnorna med hänvisning till koppleribestämmelsens utformning.

Åtalet för en grov sadistisk våldtäkt mot en 17-åring för tio år sedan höll inte, enligt både hovrätten och tingsrätten.

Sålde kvinnor i 11 år

Mannen greps i början av 2013. I bilen hade han en väska med sexleksaker, rep, klädnypor, rånarluva och ögonbindel. Då hade han sålt unga kvinnor till och från sedan 2002. Kvinnorna tog han kontakt med via modellsajter och fick dem att åka till Stockholm under förevändning att han skulle fotografera dem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Låtsades vara modefotograf – våldtog flera kvinnor

Mer i ämnet