Vanvård av katter till JO

Uppdaterad
Publicerad

Nu anmäler Kattskyddsförbundet Länsstyrelsen för att inte ha agerat korrekt vid kännedom om vanvård.

På en gård i Nykvarn ska enligt anmälan över 30 katter ha bott, många har rapporterats sjuka och magra. Det är endast tillåtet att ha hand om 9 katter utan tillstånd och länsstyrelsen har trots vetskapen inte belagt ägaren med djurförbud. Vilket enligt anmälaren, som är Svenska kattskyddsförbundet borde varit det rätta.

Dessutom har Länsstyrelsen låtit mannen i fråga ta hand om avlivningen av katterna själv. Även en privatperson har anmält fallet till JO.

Genom en utdragen process, menar anmälaren, att det skapats lidande för katter som kunde ha undvikits. I anmälan från Kattskyddsförbundet citeras följande text från Länsstyrelsens hemsida:

”Det övergripande syftet med Länsstyrelsens djurskyddsarbete är att djurskyddslagen följs och att djuren har det bra. Om ett djur far illa kan vi besluta att det ska omhändertas. vi besluta vad som ska hända med djuret, exempelvis om det ska säljas eller avlivas. Det är polisen som ansvarar för den praktiska hanteringen med djuret och som verkställer Länsstyrelsens beslut. Länsstyrelsen fattar beslut om djurförbud, till exempel för den som har dömts för eller visat sig uppenbart olämplig att ha hand om djur.”

– Man har tagit oerhört stor hänsyn till ägaren medan de man ska företräda, katterna, fått och får lida oerhört, skriver privatpersonen.

Både privatpersonen och Kattskyddsförbundet vill att JO utreder om handläggningen av Länsstyrelsen har skötts i enighet med gällande lagar och bestämmelser.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.