Förbifarten: Landstinget vill att staten bidrar mer

Uppdaterad
Publicerad

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) möter i dag toppolitiker från Stockholms stad och landsting för att diskutera finansieringen av Förbifart Stockholm.

Den borgerliga majoriteten i landstinget har tidigare sagt att det inte är aktuellt att omförhandla redan ingångna överenskommelser.

– Vi är inte beredda att omförhandla förbifarten. Däremot vill vi gärna höra om infrastrukturministern har pengar för att bygga ut infrastrukturen och kollektivtrafiken i Stockholm ytterligare, sade finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) till ABC den 27 november.

Förbifart Stockholm

I oktober frös den nya regeringen bygget av förbifarten till maj för att se över den föregående alliansregeringens finansiering, där intäkter från trängselskatten står för merparten av projektet.

Staten finansierar sex av de omkring 29 miljarder kronor som förbifarten kostar. I andra stora infrastrukturprojekt har staten tagit en större andel, säger Jan Valeskog (S), ordförande i Stockholms exploateringsnämnd, till Svenska Dagbladet.

– Det är i allas intresse att ytterligare några miljarder av finansieringen tas av staten, så att vi får mer pengar till kollektivtrafiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förbifart Stockholm

Mer i ämnet