Vinterdäck på buss tacklar halka och snö

Uppdaterad
Publicerad

Från och med årskiftet är det lag på att alla bussar måste ha vinterdäck. I ABC-området är det flera bussdepåer som redan provat – med gott resultat:

Det har snart gått en vecka sedan snöovädret lamslog ABC-området. Det hjälpte inte att plogbilarna körde i skytteltrafik – kollektivtrafiken havererade i alla fall, och resten av Sverige skrattade åt 08-orna i huvudstaden. Men vissa bussdepåer klarade av sitt uppdrag.

– I onsdags förra veckan klarade vår depå i Vallentuna trafiken utan en enda inställd tur, berättar Tomas Hedenius, kommunikationschef på Arriva.

Trafikproblem i snöns spår

Skillnad i däckkvalité

Ett annat exempel är Södertälje där entreprenören Novina trotsade snön med nya vinterdäck. Från och med första januari är det lag på vinterdäck för bussar och lastbilar.

Därför kör de flesta bussdepåer redan nu med vinterdäck. Men trots det var det alltså fler som inte klarade snön. Skillnaden kan vara just däckkvaliten.

– Det handlar om gummikvalitet, om mönsterdjup och däckegenskaper där vi har  mycket goda erfarenheter, säger Tomas Hedenius.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trafikproblem i snöns spår

Mer i ämnet