Kritik mot avvecklad flygverkstad

Uppdaterad
Publicerad

Efter att flygverkstaden på F17 i Ronneby börjat avvecklas tvingas piloterna lägga hundratals timmar på transporter.

Förra året beslutades att flygverkstaden på F17 i Ronneby ska avvecklas, vilket innebär att underhåll och reparationer av försvarets flygplan nu måste ske på anläggningarna i Såtenäs eller i Luleå. Det innebär enligt fackförbunden att piloterna i snitt tvingas lägga 200 flygtimmar per år – enbart till transporter.

– Det här påverkar vår operativa förmåga, att vi tvingas lägga tid på transporter istället för att öva upp stridsdugliga piloter, säger Roger Karlsson, ordförande i Officersförbundet.

”Kan öva under transporterna”

Ledningen på F17 ser dock positivt på förändringarna, som enligt de innebär att piloterna får mer flygtid. Dessutom kan övningar genomföras under transportflygningarna, menar dem.

– Det krävs lite mer planering för avancerade övningar under transporterna, men det finns andra, enklare, övningar som kan genomföras, säger Anders Carlsson, ställföreträdande flottiljchef.

Det håller dock inte Officersförbundet med om.

– Att tro att vi kan öva under transporten, det är bara taget ur luften, säger Roger Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.