Bekämpar fördomar – med humor

Uppdaterad
Publicerad

Målet är att skapa tolerans och förståelse. Metoden är humorisktiska kortfilmer. I morgon är det premiär för nya webbserien ”Välkommen till Karlskrona”.

Tre avsnitt är hittills planerade av den lokalt producerade filmserien. Projektet görs helt ideellt och ambitionen är att sätta fokus på fördomar och hinder som flyktingar och invandrare kan möta som nya i det svenska samhället. Det första avsnittet släpps på olika internetkanaler i morgon.

– Vi skriver utifrån egna erfarenheter och försöker visa på situationer som både vi, våra familjer och våra vänner har ställts inför i mötet med det svenska samhället, säger Shahram Behrouz.

Handlingen i filmerjna utgår från utgår från den påhittade karaktären Arram Ahmed, en irakisk flykting som nyligen flyttat från Stockholm till Karlskrona.

– Det är en stor omställning för honom, men han trivs bra i den lilla staden, säger Hassan Al-Saqr, som spelar huvudpersonen.

Om webbserien blir en framgång hoppas filmarna kunna finansiera en fortsättning i några av kommunens större samhällen.

– De första delarna utspelar sig till stor del i Kungsmarken. Det är där vi bor och där vi lärt känna varandra. Vi vill visa att vardagen där inte är som många

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.