Foto: SVT

Elevs särskoleplacering anmäld

Uppdaterad
Publicerad

En skolelev i Ronneby kommun placerades i särskola, utan att rätt utredning gjordes. Det hävdar elevens mamma, vars anmälan nu leder till en utredning av Skolinspektionen.

Enligt anmälan gjordes ingen av de utredningar som krävs innan en särskoleplacering blir aktuell. Eleven ska ha gått högstadieåren i särskola, och först efter en tid i gymnasiesärskolan genomgått en utredning – en utredning som kom fram till att eleven inte skulle gå kvar där. Skolinspektionen har nu begärt in uppgifter från kommunen för att se om de brustit i sin hantering av eleven.

– Så låter det ju på anmälaren. Nu återstår det ju att se om kommunen gjort det de ska, säger Christina Hjalmarsson, jurist på Skolinspektionen. Enligt Hjalmarsson är något vitesföreläggande inte aktuellt eftersom eleven inte längre går kvar i särskolan.

– Vi kan bara konstatera eventuella brister som fanns där och då. Vill man sedan gå vidare i en skadeståndsprocess så är det inget som Skolinspektionen är en del i, säger hon.

Ronneby har nu fram till slutet av augusti på sig att lämna sitt yttrande. Innan dess vill man inte lämna några kommentarer i ärendet.

– Jag tänker inte uttala mig i enskilda elevärenden. Det är för tidigt och det här ska utredas nu, säger Inger Hjort, kommunens biträdande utbildningschef. Vi får nu titta på alla grunder som finns för besluten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.