Flera av hjältarna i dåtidens Karlskrona IK följer kvaldramatiken som nu kan ta klubben till SHL. Foto: SVT

Gamla hjältarna vågar tro på SHL

Uppdaterad
Publicerad

För 35 år sedan var de själva på väg att föra upp Karlskrona IK i landets högsta hockeyliga.

Nu är den bedriften överträffad – av en ny generation spelare.

– Det är helt otroligt egentligen, säger hockeyprofilerna Dan Weinberger och Nisse Jonsson.

I mitten av 1970-talet var intresset för hockeyn på topp i Karlskrona. Hit kom bland andra Håkan Loob från Gotland, Dan Weinberger från Surahammar och Nisse Jonsson från Örnsköldsvik. Alla fick de uppleva några magiska hockeyår i Karlskrona. I samband med kvalmatcherna mot Mora säsongen 1979/1980 var Karlskrona IK – som föreningen hette då – på väg mot en plats i kvalserien till landets högsta serie.

– 7-0 i arslet hemma. I avgörande matchen. Det var inte så roligt, minns Nisse Jonsson, som totalt gjorde tjugo säsonger i KIK.

Kval till SHL

Både Jonsson och Weinberger har noga följt Karlskronas resa mot finalserien och menar att det nederlagstippade lagets prestation slår ut de egna insatserna på 1970-talet.

– Ja, det tycker jag. Nu är det SHL. Vi var ju själva i play off, men nådde aldrig kvalserien, säger Dan Weinberger, som menar att KHK har en realistisk möjlighet att kliva upp i SHL.

– Varför inte? Laget har ju slagit samtliga motståndare den här säsongen.

Nisse Jonsson håller med:

– Det är klart att det krävs en annan organisation än den i dag, men jag är övertygad om de fixar det också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kval till SHL

Mer i ämnet