Enligt vad SVT erfar misstänks hoten ha koppling till kommunens hantering av Yarafallet. Foto: TT

Handlingsplan mot extremism i Karlskrona dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet om att utforma en handlingsplan för att motverka våldsbejakande extremism har skjutits upp.

Socialförvaltningen har utrett frågan, som från början är en motion från Sverigedemokraterna, och kommit fram till att en handlingsplan bör tas fram. Och vid gårdagens sammanträde med kommunstyrelsen gick även Moderaterna ut och stödde förslaget.

Säkerhetschef tittar på ärendet

Partiet kräver också att man ska ha nolltolerans mot IS-symboler, då det till exempel förekommit i skolor i kommunen.

Men på sammanträdet valde man att återremittera ärendet och en eventuell handlingsplan dröjer därför.

– Vi vill att vår säkerhetschef ska titta på ärendet innan vi tar beslut, säger kommunstyrelsens ordförande Patrik Hansson (S).

”Olyckligt att det drar ut på tiden”

Han menar att det redan finns ett fortgående arbete mot våldsbejakande extremism i kommunen.

– Jag upplever det som att polisen har god kontroll över det här och att problemet inte är vanligt. Det känns som om Moderaterna försöker göra ett politiskt utspel och gör det här större än det är, säger Patrik Hansson (S).

– Eftersom vi har fått signaler att det är ett problem, måste vi vara tydliga och sätta ned foten. Det är olyckligt att det inte togs något beslut i går och att det här drar ut på tiden. Det pågår IS-rekryteringar i hela Sverige och det är då en självklarhet att vi politiker agerar, säger oppositionsrådet Camilla Brunsberg (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.