Hon är nya vapnet mot vägglöss

Uppdaterad
Publicerad

Anticimex har ett nytt vapen mot vägglöss – nämligen hunden Loppan. Hon är en så kallad vägglushund och kan söka av ett rum tjugo gånger snabbare än en människa.

Jaktlabradoren Loppan i Blekinge är en av Sveriges första så kallade vägglushundar. Precis som med bombhundar, likhundar och knarkhundar har man nu kunnat börja använda hundar för att leta reda på vägglöss.

– När det kommer till att söka rätt på olika doftbilder så kommer människan inte i närheten av hunden. Vi måste se saker för att finna det. Hunden behöver inte använda ögonen, utan känner doften, säger Mattias Johansson, som är certifierad instruktör för vägglushunden Loppan.

Har fem miljoner doftceller

Och vägglössen luktar faktiskt väldigt mycket, vilket hunden kan känna av då den har betydligt fler doftsceller än vad en människa har. 

– Vi människor besitter 5000 doftceller, medan hunden har 5 miljoner. Den har en förmåga att kunna känna små dofter bättre än vi.

Enligt anticimex har vägglusproblemet ökat hundrafallt det senaste decenniet. Karlskrona har varit extra hårt drabbade av de små parasiterna.

Vägglushundarna kan söka av rum tjugo gånger snabbare än människor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.