Parkour är något av det man kommer att kunna se under Kulturnatten i Karlshamn. Foto: SVT

Hopp om parkourpark i Sölvesborg redan 2016

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för parkour växer i Blekinge och nu ansöker Sölvesborgsgymnasterna om ett bidrag på tre miljoner kronor. Pengar som ska gå till en ny parkourpark.

När Sölvesborgsgymnasterna bjöd in till parkour-drop in den 28 december kom ett hundratal barn och ungdomar. Allt fler har fastnat för den franska sporten som går ut på att ta sig över och förbi hinder men hjälp av sin kroppsstyrka.

– Det är jättekul att så många vill börja med parkour, men tyvärr kan vi i nuläget inte ta emot alla. Vi har tre parkourgrupper, men ändå över 50 barn som står i kö, säger Anna Lindh, ordförande i Sölvesborgsgymnasterna.

Behöver tre miljoner

För att möta behovet ansöker föreningen om tre miljoner kronor hos Allmänna arvsfonden för att kunna bygga en parkourpark, där redskap som räcken och väggar finns tillgängliga.

– Det skulle vara skönt att slippa bära in och ställa fram våra redskap som vi gör när vi kör inomhus. Får vi en park finns ju redan allt på plats, säger parkourtränaren och utövaren Viktor Andersson.

– Tanken med parkour är att den ska utövas i vanlig stadsmiljö och fördelen med att ha en park är att man kan ha gummiasfalt och slipper skada sig, säger Anna Lindh.

”Fler får chansen”

Handläggningstiden hos Allmänna arvsfonden ligger på mellan fem och sju månader. Men om föreningen beviljas medel är förhoppningen att parken ska stå klar redan 2016. Kommunen har lovat mark i centrala Sölvesborg, vid Ica. För att öka sina chanser ytterligare är tanken att en del av parken blir utomhusgym.

– Då kan så många som möjligt få chansen att gymma eller prova på parkour. Vi är inte heller bundna av halltider eller vissa redskap, säger Anna Lindh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.