Foto: SVT

Skolbudget i Karlskrona spräckt

Uppdaterad
Publicerad

En flyktingsituation som lett till nästan 300 fler elever än beräknat spräcker Karlskronas skolbudget.

Och nästa år riskerar att bli ett riktigt krisår för skolan.

När årets budget för kunskapsförvaltningen i Karlskrona las förra året var det ingen som anade att den största flyktingströmmen sen andra världskriget skulle komma. Så många som 288 fler barn än beräknat har börjat i förskolan och skolan. Den senaste delårsrapporten pekade på ett minus i skolbudgeten på nio miljoner kronor vid årets slut.

Stor inflyttning

– Det är en stor nyinflyttning. Det kommer mycket anhöriginvandring och nyanlända ensamkommande barn. En ny stor grupp barn har tillkommit helt enkelt, säger Göran Palmér, chef för kunskapsförvaltningen.

För att minska utgifterna satte skolledningen i början av oktober inköpsstopp på kommunens skolor. De strama riktlinjerna har fått lärare att reagera.

De känner att det inte kan köpa den där extra utrustningen som de hade tänkt och kanske inte kan åka på det studiebesöket som de planerat, säger Chatarina Holmberg (S), ordförande i kunskapsnämnden.

Kriskår kommer

Men trots missnöje hos lärarkåren har åtgärderna gett ekonomiska resultat samtidigt som kunskapsförvaltningen fått extra pengar från staten. Nu tror politikerna att de kan klara budgeten men varnar för ett krisår nästa år.

– Jag är mer orolig inför 2016 och de stora utmaningarna vi står inför där. Vi har väldigt många nyanlända barn som kommer och ska ha placering på våra skolor, säger Chatarina Holmberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.