Sorgearbetet på skolan börjar om

Uppdaterad
Publicerad

Ett år efter Yaras död är barnen på Tullskolan fortfarande märkta av händelsen.

På årsdagen i dag får både elever och lärare möjlighet att sörja tillsammans vid den plats i klassrummet som den mördade flickan brukade använda.

Ett år av sorg och förtvivlan har passerat för barn och personal på Tullskolan. Och även om vardagen sakta börjar återvända så väcks minnena till liv varje gång flickans öde uppmärksammas offentligt.

Fallet Yara

– Sorgearbetet får delvis börja om när det blir en ny rättsprocess eller som nu vid årsdagen av händelsen, säger kunskapsförvaltningens chef Göran Palmér.

Och att skapa en fungerande vardag på Tullskolan har varit en stor utmaning, menar psykologen André Halai, som kallades till skolan den 1 maj förra året. Som extra stödresurs blev han kvar i nästan en månad.

– Barnen samlades i biblioteket för att skriva brev och göra teckningar. Det handlade om att sätta ord på det man kände. Det var en skola i chock det där det i ett första skede gällde att förbereda vuxna på skolan inför mötet med eleverna och de frågor som kunde komma upp, säger han.

I dag hedras Yara genom att ett ljus tänds vid hennes tidigare plats i klassrummet.

Under gårdagen lämnade skolan också en krans på flickans grav.

– Vi har sett till att det finns ett gemensamt utrymme för att bearbeta känslorna, säger Göran Palmér.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Yara

Mer i ämnet