Sprutbyte för narkomaner försenat i Blekinge

Publicerad

Det sprutbytesprogram som skulle påbörjats vid årsskiftet har blivit kraftigt försenat, på grund av att infektionskliniken på Blekingesjukhuset ska byggas om.

Det var i maj i samband med att landstingsbudgeten presenterades som det stod klart att 4,5 miljoner kronor avsätts för sprutbytesverksamhet i landstingets regi mellan 2016 och 2018.

Anledningen är att man vill minska spridningen av till exempel hiv och hepatit, som kan smitta via delade sprutor. I Blekinge finns det i dag ungefär 200 intravenösa narkomaner.

Tanken var att sprutbytesprogrammet skulle börja vid årsskiftet, men nu är det inte säkert att sprutbytesprogrammet kommer igång ens till sommaren. Det beror på att Blekingesjukhuset byggs om och att de som ska få sprutor ska ha ett eget väntrum. Det rapporterar P4 Blekinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.