Foto: TT

Krismöte om politikers it-flopp

Uppdaterad
Publicerad

Personliga surfplattor för alla Ronnebys politiker skulle spara skattepengar. Det var planen. Men verkligheten förvandlades till en enda lång teknisk mardröm med ständiga fel och problem.

I dag kallade Ronnebys samordnings- och utvecklingschef Anna-Karin Sonesson till krismöte för att snabbt hitta en lösning på problemen med politikernas surfplattor.

– Vi har haft ett möte under dagen och tittat på om vi tillfälligt kan lösa situationen och vi har tagit en förnyad kontakt med leverantören. Till nästa veckas möte med arbetsutskottet har vi fått skicka ut pappershandlingar, säger hon.

Nu tvingas alltså politikerna att återvända till en gammal beprövad metod: pappershandlingar.

Med tiden växte teknikstrulet även till ett demokratiskt problem eftersom politiker i vissa fall inte ens kunde läsa handlingar inför möten där de ska fatta beslut. Ibland kom de inte ens åt ärendelistorna, där det står vad som ska avhandlas under mötena.

”Måttet rågat”

– Det här har varit ett problem till och från i flera månader. Men i måndags, när både S och M satt i gruppsammanträden kunde ingen av oss få upp handlingarna. Så vi fick sitta och försöka komma ihåg vad vi skulle besluta om, säger Malin Norfall (S), oppositionsråd i Ronneby kommun.

Därför återgår kommunpolitikerna till pappersformen, tills det kan garanteras att IT-systemet fungerar. Roger Fredriksson (M), ordförande i kommunstyrelsen, vill inte ta ordet misslyckande i sin mun.

– Men alla upplever väl att måttet nu är rågat, säger han till Sydöstran.

Enligt Malin Norfall (S) beror haveriet på att det system de använder inte fungerar tillsammans med servern, och att servern stängs ner kvällar och helger, och ibland mitt under pågående sammanträden.

– Vi hade en testversion av en mjukvara vilket gör att vi från IT-avdelningen inte har någon styrning över den. Så det är mjukvaruleverantören som måste lösa det här problemet. Gör de inte det är mitt förslag att vi går tillbaka till den applösning vi hade innan, säger Leif Söderlund, IT-chef på kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.