Ungas drogvanor i Karlshamn oroar

Publicerad

Ungdomar i Karlshamn använder narkotika och dricker mer än unga i andra kommuner i landet – det visar en undersökning som kommunen gjort.

Även när det gäller alkolhdrickande bland gymnasieungdomar ligger kommunen över snittet, och därför satsar nu kommunen på drogförebyggande arbete.

Under torsdagen arrangerades en informationsdag på Väggagymnasiet där eleverna fick lära sig mer om riskerna med droger. Alexandra Verveda som går i trean på gymnasiet tycker att det är ett bra initiativ.

– Det är viktigt för att människor ska förstå att det är en mycket större grej, det är inte som att gå och köpa en påse chips och äta det och dricka det, utan det är en mycket större risk,

Moa Wessberg fick alla rätt på tipsrundan på temat droger. Hon tror att det är lätt för unga att få tag på alkohol och narkotika i Karlshamn.

– Jag tror faktiskt att det är ganska enkelt, vanligare än man tror.  

Niondeklassaren Zaki Hafiz märker att många vuxna hjälper unga att köpa alkohol.

– Jag tror att det är många yngre som ger pengar till vuxna som köper till dem.

”Inga svårigheter att få tag i det”

Att det dricks en hel del bland unga är något som fältarbetarna märker ute på sina nattvandringar. Narkotikan är svårare att komma åt, eftersom missbruket sker mer i skymundan.

– Pratar man med ungdomar i dag så är det oftast att de vet var de ska få tag i det och oftast att det inte är så svårt. Sedan kanske man inte vet exakt, men det är inga svårigheter att få tag i det, säger fältsekreterare Anna-Karin Smolken.

Kommunens strateg för narkotikaförebyggande frågor berättar att det pågår ett medvetet arbete med att försöka fånga upp personer som ser ut att använda droger.

– Vi jobbar med det hela tiden, och är väldigt uppmärksamma från skolans sida till exempel. Så fort man har en misstanke görs det en orosanmälan, Vi har tät kontakt med polisen, fältgruppen är ute mycket och rör sig. Jag tror man får lyssna väldigt mycket på ungdomar idag så tror jag man kan komma åt det, säger Jenny Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.