Var tredje elev utsätts för nätmobbning

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje skolelev har blivit utsatt för nätmobbning. Det visar en rapport gjord av Friends. Men få vet vart de ska vända sig när de bli mobbade.

Enligt en rapport gjord av organisationen Friends har runt 30 procent av alla skolungdomar blivit kränkta på nätet. Främst är det tjejer som utsätts för mobbning via olika sociala medier, och det är en bild som tjejjouren Tindra i Karlskrona känner igen. Dit vänder sig många tjejer med sina problem eftersom de inte vet vem de ska tala med.

– De mår jättedåligt. Det är någonting som påverkar hela deras vardag och det går ju inte att undkomma, det går ju inte att fly ifrån det, säger Josefin Landehag, ordförande på tjejjouren Tindra i Karlskrona.

#mobbning

Anmäl till polisen

Enligt Friends nätexpert är det bästa att prata med någon vuxen om det som har hänt och att sedan göra en anmälan, dels till sidan där kränkningen har skett, men också till polisen.

– Många saker är förtal, olaga hot eller ärekränkningar, så många saker som görs på nätete är olagliga så därför är det viktigt att anmäla det, säger Olle Cox, nätexpert på Friends.

Elza Dunkels på Umeå universitet forskar på barns och ungas nätkulturer. Hon menar att det är enklare att åtgärda mobbing när det sker via nätet än när det händer i skolan.

– Det är lättare att lösa vad som faktiskt hände. Den ganska viktiga delen av ett mobbningssamtal är över på några sekunder därför att det finns oftast någon typ av bevis, eftersom varje kränkning på nätet i princip innebär sin egen dokumentation, säger Elza Dunkels, forskare vid Umeå universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#mobbning

Mer i ämnet