Jan-Åke Henningsson vid sin tomt i Karlshamn

Fick köpa tomt – nekas bygglov

Uppdaterad
Publicerad

Jan-Åke Henningsson köpte en tomt av Karlshamns kommun. Men när han ville bygga på den fick han nej.

Sedan Jan-Åke Henningsson i Karlshamn köpte sin drömtomt har han försökt att få ett bygglov. Men kommunen sätter sig emot hans planer och vill inte bevilja hans ansökan, trots att det var kommunen som sålde honom tomten.

När Jan-Åke Henningsson köpte tomten i området Östra Skogsborg anade han inte hur komplicerad fortsättningen skulle bli. Han bestämde sig för en enplansvilla och fick enligt egen uppgift ett muntligt klartecken från kommunen. Men nu anser kommunen att tomten lutar för mycket för ett enplanshus, och att ett sutturränghus därför hade passat bättre.

– När man köper en tomt från kommunen så räknar jag med att få ett bygglov. Hade jag köpt tomten av en privat person hade jag kanske funderat på det lite mer, säger Jan-Åke Henningsson.

Krockar med detaljplanen

Jan-Åke Henningsson har haft kontakt med kommunen om sitt bygglov i flera månader. Utöver nivåskillnaden finns värdefull natur på tomten och enligt kommunen krockar Jan-Åke Henningssons husplaner med detaljplanen för området.

– Enplanshus behöver ligga på en plan yta och den nivåskillnad som måste tas upp, den får ske på en rätt kort sträcka så det blir en förhållandevis brant slänt. Det är en prövning gentemot vad detaljplanen uttrycker och där står det ju uttryckt att man ska anpassa sig till befintlig natur och terräng så mycket som möjligt, säger Rolf Borgström som är utvecklingschef i Karlshamns kommun.

Känner sig vilseledd

I broschyren som Karlshamns kommun använder för att sälja tomterna i östra Skogsborg står det att köparen själv kan välja vem som ska bygga ens boende, och Jan-Åke Henningsson som köpt en tomt för en halv miljon och redan beställt sitt hus, känner sig vilseledd.

– De är hemskt otydliga när det gäller tomterna här ute, säger han.

Men Rolf Borgström håller inte riktigt med, men förstår att det är en besvärlig situation som Jan-Åke Henningsson har hamnat i.

– Men samtidigt har jag ingen förståelse för att man tecknar ett kontrakt på inköp av ett hus innan man vet att man har någonstans där man har tillstånd att bygga det.

Kommunen erbjuder återköp

I nästa vecka ska Jan-Åke Henningssons bygglovsansökan tas upp i kommunes byggnadsnämnd. Och nämndens arbetsutskott har redan föreslagit nämnden att avslå ansökan. Kommunen har dock erbjudit sig att köpa tillbaka tomten, men det skulle Jan-Åke Henningsson inte gå med på.

– Jag vill ha just min tomt där den är. Hade jag förstått att jag inte skulle ha fått något bygglov hade jag ju hoppat av.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.