Inget åtal om arbetsmiljöbrott

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöåklagare Lotten Loberg går inte vidare med utredningen om arbetsmiljöbrott i fallet med Yaras rektor Johan Johansson. Hon kan inte bevisa att någon ansvarig i kommunen orsakat rektorns dåliga mående.

Det var Lärarförbundet som i slutet av januari bistod rektorns hustru Karin Johansson med den omfattande anmälan som lämnades vidare till åklagaren. Några veckor senare fattade Lotten Loberg vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott beslut om att inleda en förundersökning. Men nu är förundersökningen nedlagd – åtminstone de delar som rör arbetsmiljöbrott.

– Kommunen har ett skyddsansvar för arbetsmiljön, men jag ska också kunna visa på att någon fysisk person brutit mot arbetsmiljölagstiftning och att detta i förlängningen orsakat kroppsskadan på rektorn, säger Lotten Loberg.

Fallet Yara

– Det kan vara så att flera personer varit klandervärda, men att bevisa vem innebär bevissvårigheter. Det finns problem med att identifiera ett orsakssamband. All oaktsamhet är inte straffbar och domstolen ställer höga krav på straffbar oaktsamhet.

Ledsen över beslutet

Misstankarna gällde i ett första skede förtal, framkallande av fara för annan, arbetsmiljöbrott genom vållande till kroppsskada samt underlåtenhet att anmäla skada till Arbetsmiljöverket.

Nu väljer Lotten Loberg att lämna förtalsdelen vidare.

– Det har jag lämnat vidare till åklagarkammaren i Karlskrona.

Kirsi Piispanen, förbundsjurist, är medveten om de juridiska svårigheterna och kommenterar åklagaren beslut så här:

– Det är klart att Karin är ledsen över det.

Är du förvånad?

– Vi vet att arbetsgivaren agerat illojalt och klandervärt. Det är en lucka och brist i det straffrättsliga systemet att man måste hitta just en person när flera personer är inblandade.

– Jag är medveten om hur juridiken är och hur tunga bevsiskraven är. Det är inte tillfredsställande. Det vore bättre om kommunen som jurdisk som person haft ett straffansvar, säger Kirsi Piispanen.

Vice chefsåklagare Ulrika Grenerfors i Blekinge har tidigare utrett en anmälan om tjänstefel efter avstängningen av rektorn. Den förundersökningen lades ner i slutet av februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Yara

Mer i ämnet