Foto: SVT

Landstingschef mörkade bisyssla

Publicerad

En hög chef på Blekingesjukhuset drev fram till alldeles nyligen ett bemanningsföretag där han också var styrelseordförande och som lade anbud och fick läkaruppdrag i landstinget. Men bisysslan var inte godkänd.

Förvaltningschef Bengt Wittesjö, som är den som godkänner bisysslor, säger till Blekinge Läns Tidning att han var ovetande om det.

– Jag fick först kännedom om detta för ett par dagar sedan, säger han till BLT.

Med sitt bolaget la mannen in ett anbud för bemanning till sjukhuset och primärvården. Under hela anbudsprocessen ägde han företaget och satt också som styrelseordförande i bolaget fram till 29 mars – bara en vecka före beslutet om vilka bolag som skulle få bemanningsuppdrag. Hans företag var ett av de bolag som fick tilldelningsbeslut.

Flera av de andra bemanningsbolagen har överklagat landstingets tilldelningsbeslut till förvaltningsrätten.

Chefen som nu har sålt företaget och avgått som styrelseordförande säger till BLT att det är jättevanligt att chefer på landstinget har uppdrag i bemanningsföretag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.