Yaras lärare: ”Hon levde i misär”

Uppdaterad
Publicerad

Innan åttaåriga Yara, som misstänks ha mördats, hittades död hade hennes lärare gjort ett hembesök hos henne. Läraren upptäckte missförhållanden i hemmet, men när socialen larmades fick skolan beskedet att flickans ärende var avslutat.

Det var på valborgsmässoafton som åttaåriga Yara hittades död hos släktingar i Karlskrona. De misstänks ha slagit ihjäl henne med en brödkavel. I går åtalades paret för mord.

Förundersökningen visar att en av Yaras lärare gjorde ett hembesök hos Yara och fann att flickan levde i misär.

Fallet Yara

Under höstterminen förra året gjorde Yara stora framsteg i skolan, men det märktes snart att hon hade dåliga hemförhållanden. Hon frös mycket och hade inga strumpor på fötterna.

– Hon gick barfota på skolans stengolv. När hon äntligen hade fått på sig strumpor verkade hon mycket glad över det och visade mig dem, säger läraren i förhör med polisen.

Levde i misär

I början av vårterminen var Yara borta mycket från skolan, trots att ingen hade anmält att hon skulle vara det. Det fick en av Yaras lärare att göra ett hembesök hos Yara.

I förundersökningen beskriver läraren att huset var smutsigt och att det knappt fanns några möbler. Läraren upplevde att Yara levde i misär.

Hon upptäckte också att Yara var blå i halva ansiktet och att hennes vänstra hand var påtagligt svullen och blå.

– Yara sa att hon sprungit ned för stentrapporna i huset där de bor och ramlat och slagit sig, säger läraren till polisen, enligt förundersökningen.

Socialen larmades

Dagen efter hembesöket gick läraren till skolans rektor. Hon berättade om flickans skador och bostadens skick och bad honom att göra en anmälan till socialen. När rektorn ringde socialen fick han besked om att ärendet om Yara var avslutat, eftersom hon fått en ny vårdnadshavare. Någon formell orosanmälan upprättades aldrig. Det har tidigare riktats kritik mot socialtjänsten, bland annat om hur Yaras vårdnadshavare kontrollerades.

Dagen innan Yara dog var hon så trött i skolan att hon somnade under lektionstid.

– Yara var nedstämd och började bli mer ledsen av sig. Den glada flickan var borta, säger läraren till polisen, enligt förundersökningen.

Den 6 maj hade skolan ett inbokat möte med den nu mordåtalade mannen. Syftet var att diskutera Yaras frånvaro och förhållanden i hemmet. Men mötet blev aldrig av.

Den 30 april hittades flickan död.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Yara

Mer i ämnet