Många möjligheter för ensamma julfirare

Uppdaterad
Publicerad

Julen står för dörren och många gör sig redo för ett par dagar i sällskap med vänner och familj. Men på flera håll i Karlskrona erbjuds alternativa julfiranden för de som inte har någon att fira med. Ett julöppet café väntar sig ett hundratal gäster på julafton.

Många i Blekinge firar av olika anledningar julen ensamma eller med bara ett fåtal andra personer. Ingbritt Robért i Karlskrona har valt att inte åka till familjen i Göteborg och istället fira med sin granne som annars kanske hade fått klara sig själv.

– Vi ska sitta och mysa lite och koppla av, säger hon.

Blir det lite ensamt då, kanske?

– Nej, jag tycker inte det. Det är endast skönt för jag vet att jag har valt detta själv.

En annan som ska tillbringa julen i ensamhet är Eddy Hultgren.

– Ja, jag firar jul själv hemma. Det blir nog bra. Jag brukar gå till pizzerian, säger han.

Att många tar sig an julen utan sällskap verkar vara allmänt känt bland de Karlskronabor som tillbringade dagen före julafton med att uträtta de sista julbestyren i centrum.

– O ja, jag har pratat med många. Det är jättemånga som spelar bridge som är över 80 år. De gillar inte julen för barnen bor långt härifrån. Så det hör man ju, att julen inte är så rolig för dem, berättar Gunnar Nyrell, som själv ska fira med sin familj. 

Serverar frukost

Men det finns alternativ för den som trots allt inte vill fira på egen hand. Till flera föreningar som har öppet nu i jultider är alla välkomna, oavsett om man är ensam pensionär, bostadslös missbrukare eller en barnfamilj utan pengar. Organisationen Verdandis café på Pantarholmen bjuder på frukost varje vardag mellan klockan nio och tolv, och brukar ha ett tjugotal gäster som kommer förbi.

– De uppskattar att få lite värme och gemenskap. Jag vet att det finns många ensamma människor. Alla är välkomna hit, säger Ronny Svedklint som är ordförande för föreningen i Karlskrona.

Tacksamma firare

Café Tre G erbjuder tillsammans med Frälsningsarmén i år julfirande för sextonde året i rad. Alla som kommer får utan kostnad julmat och en julklapp. Tillställningen brukar locka ett hundratal personer med olika bakgrunder.

– Det är ju lite tabubelagt att sitta ensam på julafton. Jag tycker att det är ett ansvarstagande från oss som medmänniskor. att man ska låta alla få fira jul tillsammans med någon i alla fall, säger företagets VD Tobias Lundström.

Vad får du för respons från de som kommer hit?

– Att få äta lite julmat och få en julklapp med sig hem, den tacksamheten i ögonen är obeskrivlig. Det värmer i hjärtat då, om man säger så, säger Tobias Lundström. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.