Moderaten Gustav Nilsson vill se ändrade regler efter av

Riksdagsledamöter vill se ändrade regler

Uppdaterad
Publicerad

Fosterhemsplacerade Joakim Frimans öde har väckt reaktioner – också i riksdagshuset.

Flera av Blekinges riksdagsledamöter vill nu se en ändring av lagen.

Karlskronabon Joakim Frimans kamp för upprättelse har gett eko över hela landet. I flera SVT-reportage har han och fosterbröderna vittnat om brutala övergrepp från fosterpappans sida, på det skånska hem där barnen placerades på 1980-talet. Men någon rätt till ersättning från staten får pojkarna inte. Orsaken är att de placerades där efter 1980 – på fel sida gränsen i nuvarande lagstiftning. Gränsen kom till som en politisk kompromiss mellan sju riksdagspartier, men nu vill såväl moderater som socialdemokrater öppna för undantag så att också barn placerade efter 1980 kan få rätt till ekonomisk kompensation.

– Jag tycker att det rimliga vore en individuell prövning, oavsett när man blivit placerad och utsatt för vanvård. Jag tänker lyfta den frågan, säger riksdagsledamoten Gustav Nilsson (M).

Barnhemsbarn

Och han får medhåll från oppositionen.

– Självklart måste vi få till undantag så att alla drabbade har samma möjlighet. Det finns en oerhörd orättvisa i det nu gällande systemet. Vi ställde oss bakom det, men gjorde det eftersom regeringen först inte ville ge någon ersättning alls, utan bara en ursäkt. Det finns i dag skäl att tänka om, säger Kerstin Haglö (S).

Också Suzanne Svensson (S) från Karlshamn beskriver lagens gränsdragning som ”orimlig”.

– Jag kommer att verka för en förändring. Det är förfärligt detta som barnen råkat ut för och min spontana känsla är att det borde finnas en större rättvisa i systemet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnhemsbarn

Mer i ämnet