Taktikröstning i kväll hjälpte femklövern. Foto: SVT

Taktikröstning avgjorde Karlskronas budget

Uppdaterad
Publicerad

Femklövern i Karlskrona kommun fick igenom sin budget genom att taktikrösta.

Femklöverns (M, FP, C, KD, MP) förslag till budget för nästa år innehöll inga skattehöjningar. I stället har partierna presenterat satsningar som en nyrenoverad Östersjöhall som ska genomföras med hjälp av AFA-pengar. Socialdemokraterna, Vänstern och Sverigedemokraterna har lagt varsin budget där samtliga föreslår en skattehöjning.

Efter två långa budgetdagar var det dags för omröstning i kommunfullmäktige om budgeten. Precis innan röstningen ajournerade sig Femklövern för en kvarts överläggningar. Det har stått allt tydligare under budgetdagarna att Sverigedemokraterna stod redo att rösta på Socialdemokraternas budget för att fälla Femklövern.

De allra flesta trodde att Socialdemokraternas budget skulle ställas mot Femklöverns budget vid omröstningen. Men Femklövern röstade plötsligt på Vänsterns förslag om att höja skatten med 75 öre. Det innebar att Femklöverns förslag ställdes mot Vänsterns. Då klubbades minoritetsstyrets budget igenom med röstsiffrorna 38-5.

– Vi taktikröstade på det förslag som hade minst mandat bakom sig, det vill säga Vänsterpartiet som hade bara två mandat här. Genom att ta fram det som motförslag så såg vi till att få igenom vår budget, säger kommunstyrelsen ordförande Camilla Brunsberg (M).

– Det var nog den enda möjligheten de hade kvar och det sista halmstrået att få regera kommunen vidare utan att deras budget hade fallit och vår hade vunnit, säger oppositionsrådet Patrik Hansson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.