Äppelexpert ger råd

Uppdaterad
Publicerad

LÄNET Under onsdagen uppmärksammades Äpplets dag på Dalarnas museum i Falun. Dels med föredrag och genom att äppelexperter hjälper till att artbestämma äpplen.

Röda, gröna, gula med strimmor. Det är inte lätt att skilja äppelsorter från varandra. Pomologen Mattias Nilsson fanns vid Dalarnas Museum för att hjälpa äppelträdsägare att bestämma sort.

-Det är alltid överraskningar på sådana här träffar, säger forskaren Mattias Ivarsson från SLU.

Många trädgårdsentusiaster dök upp med dignande kassas för att få reda på mer om sina äppelsorter. Det smakades och luktades.

-Det bästa är om man har fem äpplen med sig av sorten, det underlättar mycket för att avgöra vilken sort det är, säger Mattias Ivarsson som är pomolog, äppelexpert.

Det finns ett par hundra äppelsorter i Sverige. Några av dem riktigt gamla. Det äldsta hör dessutom hemma i Dalarna. Hedemoraäpplet har flera hundra år på nacken.

-Dalarna har ett femtontal egna äppelsorter, några träd är så gamla som uppemot trehundra år, berättar Mattias Ivarsson och pekar på Gubbäpplet från Källslätten eller Nisäpplet från Hedemora.

Årets skörd däremot har fått lite stryk.

-Det har varit äppelväktare på många håll, däremot verkar rönnlarven inte varit så besvärlig i år, säger Ivarsson.

Fler sorter i trädgården

En av många som kommit för att få veta mer var Elisabeth Westlund från Bjursås.

-Jag har fyra äppelträd därhemma, det var visst tre olika sorter, berättar hon efter att äppelexperten smakat, luktat och skurit i frukten.

Mattias Ivarsson kommer fram till att det är bland annat ett Sävstaholm hon har med sig.

-Riktigt gott äpple som blir godare ju mer norrut det odlas, säger äppelexperten Ivarsson.

Men en stor del av den svenska äppelskörden går varje år förlorad. Inte många ägare till träd orkar ta reda på alla frukt. På soptippar brukar speciella äppelhögar skapas där dumpning kan ske. Trist tycker äppelexperten som tycker fler borde satsa på att ta reda på råvaran i trädgården.

-Tänk om fler kunde ta tillvara på frukten och lära sig att till exempel musta, tycker Olle Ridelius också pomolog på Aspeboda mellan Falun och Borlänge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.