Babyboom på varuhuset

Uppdaterad
Publicerad

Sen IKEA i Borlänge startade för två år sen har det fötts väldigt många barn bland personalen och fler är på väg. Något som gläder både arbetsplatsen och kommunen.

För fler nyheter från ditt område, gilla oss på Facebook!

På varuhuset i Borlänge finns 230 medarbetare. Sen de öppnade för två år sen har 19 barn fötts bland personalen och just nu är 10 kvinnor officiellt gravida.

– Det är roligt att vara på ett ställe där så många är i liknande ålder som ska ha barn, säger Victoria Nordgren som väntar barn till våren.

Varuhuschefen, Johan Nestor, ser bara positivt på att så många vill bilda familjen och tar det som ett gott betyg för arbetsplatsen.

– Att vänta barn är en av de lyckligaste stunderna man har och det vill vi hjälpa till med på så bra sätt som möjligt. Vi ser det som väldigt positivt.

Det är inte bara varuhuschefen som tycker det är roligt med många gravida i personalen. Även kommunen gläds åt fler invånare.

Förra året var Borlänge den kommun som hade störst födelsenetto i Dalarna, det vill säga att det föds fler personer än vad det dör. Något som är väldigt viktigt för en kommun.

– Har vi inget positivt födelsenetto så är vi beroende av ett positivt inflyttningsnetto. Det är väldigt svårt att  ha ett positivt inflyttningsnetto varje år på lång sikt, säger Jonas Fellström som är stadsplanerare på Borlänge kommun.

En av förklaringarna till att det fötts så många barn bland personalen är att det arbetar många kvinnor där som befinner sig i ungefär samma ålder, runt 30 år. En av dem är Malin Anselius.

– Det är ju så stort och man har tankar och funderingar som man kan utbyta med sina kollegor.

Även kollegan Victoria Nordgren ser positivt med att vara så många gravida samtidigt på arbetsplatsen.

– I och med att vi  som är förstföderskor har många frågor så är det skönt att inte vara ensam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.