Barnens protester ledde till säker väg

Uppdaterad
Publicerad

Förskolebarnen fick kommunen att göra en gång- och cykelväg.

Det var förra hösten som personalen på Mossebo förskola i Vansbro fick nog av trafiksituationen utanför förskolan. En av avdelningarna, Vitsippan, bestämde sig för att göra något.

– Vi fick lov att gå mitt i vägen, säger Samuel Nyström, som går på förskolan.

Dalarna – #VARTSKAVIÅKA

Bilar parkerade på båda sidorna av vägen och ledde alltså till att barnen tvingades ut mitt i gatan.

– Vi bestämde tillsammans med barnen att vi måste göra något. Så barnen fick skriva lappar som vi kopierade upp och lade på alla bilrutor, säger Karin Bäck, som jobbar på förskolan.

Testade flera lösningar

Lapparna ledde till att bilarna försvann, ett tag. Sedan var det samma visa igen. Till slut insåg personalen att det måste till något mer och barnen fick börja räkna bilarna för att på det sättet kunnat visa kommunen hur stort problemet var.

– De tyckte det var intressant när de fick se hur många bilar det blev på stapeldiagrammet vi tillsammans fyllde i, säger Karin Bäck.

Kommunen reagerade

Stapeldiagrammet skickades sedan till Vansbro kommun där man nu efter sommaren reagerat. En lång vitmålad linje är målad i asfalten för att avgränsa den gång- och cykelväg som kommer vara öppen så fort skyltarna kommer.

Hade ni gjort det här om inte förskolebarnen uppmärksammat er på problemet?

– Nej, det hade vi förmodligen inte utan det är helt och hållet barnens förtjänst, Thomas Carlsson, samhällsbyggnadschef i Vansbro kommun.

Hur är det att kunna gå innanför linjen nu Stella?

– Bra, för nu kör inte bilarna över barnen, säger Stella Nyström.

TIPSA #VARTSKAVIÅKA

Vart tycker du att vi ska åka nästa vecka? Tipsa oss!

Via mail: dalarna@svt.se – märk ditt mail med ”Vart ska vi åka”

Eller tagga ditt förslag i sociala medier #vartskaviåka

Telefon: 023-765 100

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – #VARTSKAVIÅKA

Mer i ämnet