”Brandskyddet hos äldre är för dåligt”

Publicerad

Brandskyddsföreningen och räddningstjänsten kräver att kommunerna tar större ansvar för brandsäkerheten.

Statistiken visar att äldre över 65 år är kraftigt överrepresenterade när det gäller omkomna i brand. Äldre personer med försämrad rörlighet och hörsel har större svårigheter att undkomma en brand i hemmet. Något som skulle kunna lösas med ett bättre brandskydd.

I Dalarna samarbetar nu brandskyddsföreningen och räddningstjänsten och menar att kommunerna bör ta ett större ansvar och erbjuda samma villkor för brandskydd som gäller för vanlig bostadsanpassning.

– Idag har inte kommunerna något ansvar för brandskyddet för äldre personer, men vi menar att man bör ta hänsyn till det när man hjälper till med att anpassa bostäder för pensionärer, säger brandinspektör Thomas Gruhs.

Kommunen ansvarar enbart för brandsäkerheten i kommunens egna boenden. Samtidigt vårdas allt fler i hemmet och allt fler äldre bor kvar i egna boenden eller till exempel lägenheter på seniorboenden. Brandskyddsföreningen befarar att de brandrelaterade dödstalen därför kommer att stiga ytterligare.

– Det är rimligt att äldre människor erbjuds ett förstärkt brandskydd. Det finns kunskap och tekniska lösningar i dag som tyvärr inte tillämpas, skriver föreningen i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.