Elbolag backar för kommunens krav

Uppdaterad
Publicerad

Elnätsbolaget EON backar nu för dom krav som Hofors kommun har på den planerade vindkraftparken söder om Hofors samhälle. Antalet vindkraftverk som EON vill bygga har därför nästan halverats.

EON vill bygga 15 vindkraftverk enligt den ansökan som lämnades in till Länsstyrelsen tidigare i veckan. Det är nästan en halvering av den ursprungliga planen på 27 vindkraftverk.

– Vi har justerat etableringsområdena, så att vi håller avståndet 1300 meter till bostad som kommunen uttryckt önskemål om, säger Stina Albin som är projektledare på EON.

– De har ju lyssnat på vårat krav, det är ju inget önskemål i eftersom det är ett vetobeslut, utan det är ett krav. Det som är lite synd att det kommer så otroligt sent i processen, säger Stina Dangardt (S), kommunalråd i Hofors.

Hofors kommunen håller nu på att ta fram riktlinjer för hur kommunen vill att vindkraftverk placeras i den egna kommunen. Förutom att inga vindkraftverk får byggas närmare än 1300 meter till bostäder så finns det fler saker att ta hänsyn till enligt kommunalrådet Marie-Louise Dangardt.

– Det är ett av dom få områden i vår kommun som har den här orörda kommunen och det ligger väldigt nära Gästrikeleder och annat, så det finns fler synpunkter att ta hänsyn till.

På måndag ska kommunstyrelsen ta beslut i frågan och därefter kommunfullmäktige. Men även om EON nu lyssnat på kommunen så är utgången oviss, då det fortfarande finns en hel del kritik mot parken. 

– Det finns både och, de som är emot parken hörs ju väldigt mycket. Men det finns också de som är för vindkraft som inte alls bryr sig om att det finns där, menar Marie-Louise Dangardt, socialdemokratiskt kommunalråd.

På EON säger projektledaren Stina Albin att de reviderat sin ansökan för att få ett positivt gensvar från Hofors kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.