Färre sporter för unga i Älvdalen

Uppdaterad
Publicerad

Det organiserade idrottsutövandet bland barn och ungdomar har minskat de senaste tio åren. Det märks bland annat i Älvdalen. 

Mellan 2004 och 2013 har antal deltagartillfällen inom den organiserade barn- och ungdomsidrotten (7-20 år) minskat med 7,2 miljoner eller 12 procent. Det visar statistik från Riksidrottsförbundet (RF).

Många tonåringar väljer annat än föreningsidrott på fritiden och då speciellt flickor. När SVT Dalarna frågar runt bland tjejer i Älvdalen så finns intresset för olika idrotter, men utbudet saknas.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

– Det är väl många som inte är intresserade av just dom sporterna som finns här, säger Hruai Zeli.

De senaste tio åren har antalet idrottsaktiviteter i Älvdalen minskat från 13 till 10 olika föreningsaktiviteter.  Och Älvdalen är inte ensam. Trenden är densamma i Hedemora, Rättvik, Gagnef och Mora. I Älvdalen har orienteringsföreningen, gymnastikföreningen och skolans idrottsförening lagts ner.

– Det är tråkigt att höra att vi inte har med oss tjejerna. Jag tror inte att vi har haft någon riktigt plan för dom utan sett flickor och pojkar jämlikt. Men vi måste ju se över det när vi får en sån här statistik, säger skolchef Lars Lisspers.

Tapp i nästan alla kommuner

Av Dalarnas 15 kommuner är det bara Falun och Smedjebacken som har lika många tjejer som ägnar sig år klubbidrott nu som för tio år sedan. I Älvdalen är flykten från den organiserade idrotten störst. Där hoppas man dock kunna ändra den negativa trenden.

– Vi kommer självklart att lägga det på agendan eftersom jag också brinner för idrotten. För skol-IF hjälper att få våt verksamhet att fungera, säger skolchef Lars Lisspers.

Fakta

Så ser det ut nära dig

Kolla hur tillgängligheten till ungdomsidrott ser ut runt om i landet.

Karta från SVT Pejl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

Mer i ämnet