Landets bästa unga violinister

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår en musikkurs, där 16 av landets mest talangfulla unga violinister och altviolinister deltar.

På Musikkonservatoriet i Falun hålls under två veckor den så kallade Kallkursen. Kursen har hållits sen 1954 i den jämtländska byn Kall men i år har den för första gången flyttat och hålls därför i Dalarna.

Till kursen kommer unga violinister och altviolinister som är särskilt begåvade och kraven för att komma in är höga. En av dom som klarade uttagningarna är Anna Paulsson från Västerås.

– Man känner sig lite utvald på något sätt. Man känner att du är väldigt bra av just många... Du har den här talangen och kapaciteten och du kan göra något av den här talangen när du blir större och det känns väldigt kul.

Violinpedagogen Ulla Magnusson tycker att kursen är väldigt viktigt då de unga oftast annars inte har någon som är på samma nivå som dom när spelar.

– Jag tror det är väldigt viktigt att de kan få den här stimulansen. Genom att alla är på en högre nivå med samma intresse så blir det att man stimulerar varandra.

Kursen anses vara en institution inom musikSverige och tidigare elever arbetar i dag som framstående musiker i både Sverige och utomlands.

– Jag vill utvecklas så mycket som möjligt för jag vill bli en bättre violinist. Jag tror att jag vill bli musiker till yrket, säger kursdeltagaren Magnus Ekerot från Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.